Jadłodzielnia na Grochowie

Jadłodzielnia na Grochowie.

Udało się. Mamy pierwszą Jadłodzielnię na Grochowie! 16 października, w dniu w którym obchodzony jest Światowy Dzień Żywności, dzięki staraniom Foodsharing Warszawa, Kooperatywy Grochowskiej (czyli nas!) i Centrum Społecznego Paca została otwarta przestrzeń dzielenia się żywnością. Specjalnie na ten cel przeznaczone lodówka i szafka stanęły w Centrum przy ul. Paca 40. To miejsce, do którego każdy może przynieść jedzenie a także skorzystać z tego, które ktoś inny zostawił. Głównym celem powołania Jadłodzielni jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności. Jadłodzielnia jest otwarta w godzinach funkcjonowania Centrum, czyli od poniedziałku do piątku od 10:00 do 20:00, w soboty od 10:00 do 18:00.

 

Jedz, dziel się i kochaj. I nie marnuj jedzenia!

Idea foodsharingu przywędrowała do Polski (dzięki staraniom Karoliny Hansen i Agnieszki Bielskiej) z Niemiec. Za jej twórcę uważa się Raphaela Fellmera, który wpadł na pomysł dzielenia się żywnością po odbyciu bezkosztowej podróży z Holandii do Meksyku. Dzięki temu doświadczeniu rozwinął pomysł stworzenia foodsharingowej sieci.

Otwarcie Jadłodzielni. Kooperatywa Grochowska
Prezentacja Foodsharingu

W Warszawie działa już w sumie 9 jadłodzielni. Nasza grochowska do relacji dawca – żywność – odbiorca dokłada jeszcze jeden element… – kompostownik. To co zbyt długo będzie leżeć w lodówce bądź szafce zostanie wrzucone do kompostownika i w ten sposób, za kilka miesięcy gry proces kompostowania dobiegnie końca, zasili ziemię w ogrodzie społecznościowym na Paca oraz sąsiedzkie doniczki. W ogrodzie za jakiś czas wyrośnie nowe – do zjedzenia, podziwiania, przywabiania zapylaczy.

Do jadłodzielni możesz przynieść

– produkty, które sam mógłbyś zjeść

– produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”

– produkty zapakowane lub w pojemnikach

– wyroby własne (np. ciasto lub zupa) starannie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania

– produkty suche, napoczęte – starannie zapakowane

– produkty, które wymagają schłodzenia dostarcz w przenośnej lodówce lub torbie termicznej. Takie produkty są opisane na etykiecie, przechowywać od +2 do +8 C.

Tych produktów nie zostawiaj

– surowego mięsa

– zawierających surowe jaja, w tym budynie, kremy, domowe majonezy itp.

– wyrobów z niepasteryzowanego mleka (ale można zostawiać jogurty, sery, twarogi)

– otwartych puszek czy słoików z przetworami lub konserwami itp.

– które przekroczyły termin przydatności do spożycia – „najlepiej spożyć do”

– z oznakami popsucia, nietypowym zapachem lub kolorem, z wydętym wieczkiem

– które miały kontakt z pleśnią lud odpadami spożywczymi, komunalnymi

Chcesz pomóc?

Jeśli jesteś właścicielem sklepu, restauracji, piekarni i chcesz podzielić się nadwyżkami żywności, która mogłaby się zmarnować, a może chcesz włączyć się w proces ratowania żywności zgłoś się do nas: kooperatywa.grochowska@gmail.com (Grochów)  lub warszawa@foodsharing.pl (pozostałe dzielnice).

Marnowanie żywności w Polsce

I na koniec jeszcze kilka danych. „W Polsce, jak podają szacunkowe dane Eurostatu z 2006 roku, opublikowane w raporcie Komisji Europejskiej w październiku 2010 r., marnuje się blisko 9 mln ton żywności. Produkcja odpowiedzialna jest za marnowanie około 6,6 mln ton odpadów żywnościowych, gospodarstwa domowe za 2 mln ton, natomiast inne źródła za 0,35 mln ton. W przeliczeniu każdy Polak wyrzuca około 52 kg żywności rocznie. Dane te sytuują Polskę na piątej pozycji państw marnujących żywność w Unii Europejskiej za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią”. (cyt za: „Marnowanie jedzenia to śmierdząca sprawa” – publikacja przygotowana przez Banki Żywności)

 

Autorką tekstu jest Kasia Waletko, która zadbała, żeby Jadłodzielnia powstała i dba o nią na co dzień.

Więcej informacji: www.facebook.com/FoodsharingWarszawa